Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Εσωτερικό πρωτάθλημα Πετοσφαίρισης Γυμνασίου - Λυκείου Αρμενίου


Η διδακτική ενότητα της πετοσφαίρισης  στο σχολείο μας, ολοκληρώθηκε με την διενέργεια ενός εσωτερικού πρωταθλήματος πετοσφαίρισης (βόλεϊ) . 
To πρωτάθλημα έγινε στην αρχή μεταξύ των τμημάτων της κάθε τάξης, στη συνέχεια ανάμεσα στις τάξεις και στο τέλος μεταξύ του Γυμνασίου και του Λυκείου. 
Οι ομάδες ήταν μικτές αγοριών - κοριτσιών.

 


 Τα παιδιά μέσα από τους αγώνες, είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν τους κανόνες και πτυχές του παιχνιδιού του βόλεϊ (όπως για παράδειγμα τις θέσεις των παικτών και την περιστροφή), να εμπεδώσουν καλύτερα εξειδικευμένες τεχνικές (όπως το καρφί και το μπλοκ) και να χαρούν την άθληση μέσα από το παιχνίδι. 

Πάνω από όλα καλλιέργησαν τις έννοιες της συνεργασίας και της ευγενούς άμιλλας και έμαθαν τη σημασία του "Ευ αγωνίζεσθαι" (fair play) = παίζω, αγωνίζομαι έντιμα. Δηλαδή:

  • να σέβονται τους κανονισμούς
  • να σέβονται τους αντίπαλους
  • να δέχονται τις αποφάσεις των διαιτητών
  • να δίνουν ίσες ευκαιρίες σε όλους



Μέσα από τους αγώνες οι μαθητές συνειδητοποίησαν ότι αυτό που μετρά περισσότερο είναι η συνεργασία των μελών της ομάδας μεταξύ τους και όχι η μεμονωμένη απόδοση ενός παίκτη. Ομάδες με καλούς παίκτες, που στερούνται συνεργασίας, κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα συνολικής απόδοσης. Αντίθετα, ομάδες, οι παίκτες των οποίων, στηρίζουν ο ένας τον άλλο, ακόμα και όταν αυτοί δεν αποδίδουν τα μέγιστα ή πέφτουν σε σοβαρά λάθη, κατανοώντας ότι η επίκριση και η κατηγόρια ανακυκλώνει την κακή απόδοση, βρίσκουν τελικά τον τρόπο να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στις δυσκολίες και τις προκλήσεις ενός αγώνα βόλεϊ στην προκειμένη περίπτωση αλλά και σε οποιοδήποτε ομαδικό παιχνίδι.


Για την ιστορία, η κατάταξη στο πρωτάθλημα είχε ως εξής:

Νικητής του Γυμνασίου: γ2 
Ημιτελικοί: γ2 - Α Λυκείου (μετά από νίκη επί της Β Λυκείου): 

Νικητής: Α Λυκείου

Σε αναμονή του μεγάλου τελικού όπου θα παίξει η Γ Λυκείου το τελευταίο της σχολικό πρωτάθλημα μιας και τελειώνει το σχολείο για αυτούς με την Α Λυκείου.

Οι μαθητές του προγράμματος αυτή τη φορά θα αναλάβουν τον ρόλο του διαιτητή - κριτή.




2 σχόλια:

  1. μπράβο παιδια!!! μπραβο στην κυρία Δραγατογιάννη και ένα ακόμα μπράβο στο Σύλλογο και τον Διευθυντή σας, που επικροτούν τέτοιες προσπάθειες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή